ER Design

Poradnia stomatologiczna HD Dental w Gliwicach

Lokalizacja

Gliwice

Powierzchnia

280 m2

Termin realizacji

2016

Budynek poradni stomatologicznej HD DETAL został skomponowany z trzech prostokątnych brył, które są różnorodne pod względem wielkości i użytych materiałów, co dodaje bryle dynamicznego charakteru jednocześnie które skutecznie odpowiedziało na wyzwania związane z ograniczoną przestrzenią działki.

Każda z brył budynku ma wyraźnie zdefiniowaną funkcję, co przekłada się na efektywne wykorzystanie przestrzeni. Główna bryła mieści na parterze nowocześnie wyposażone gabinety stomatologiczne, które są zaprojektowane tak, aby zapewnić maksymalny komfort zarówno pacjentom, jak i personelowi. Piętro tej bryły zajmuje klinika medycyny estetycznej, która oferuje szeroki zakres zabiegów w przestronnych, dobrze doświetlonych pomieszczeniach, co sprzyja relaksującej atmosferze niezbędnej w tego typu placówce. Mniejsza boczna bryła to przestrzeń, gdzie zlokalizowano obszerną poczekalnię i pomieszczenia socjalne. Poczekalnia została zaprojektowana tak, aby była przestronna i jasna, co ma na celu stworzenie przyjaznej atmosfery i redukcję stresu wśród odwiedzających. Trzecia bryła zawiera niezależną klatkę schodową, co ułatwia logistykę i zapewnia łatwy dostęp do różnych części budynku, zarówno dla personelu, jak i pacjentów.

Jednym z głównych celów projektu było zaprojektowanie przestrzeni, która może funkcjonować niezależnie w dwóch różnych specjalnościach medycznych, ale też umożliwia łatwą współpracę między nimi. Taka konfiguracja jest szczególnie istotna, gdyż pozwala na optymalne wykorzystanie personelu i sprzętu, co przekłada się na wydajność operacyjną oraz zadowolenie pacjentów.

Tagi: ,