ER Design

Nowa siedziba KENO GROUP

Lokalizacja

Gliwice

Powierzchnia

2 250 m2

Priorytetem dla firmy KENO GROUP było stworzenie wyjątkowej i niepowtarzalnej przestrzeni, która nie tylko służyłaby jako prestiżowa wizytówka firmy, odzwierciedlająca jej wartości, ale także zapewniałaby optymalne warunki do pracy oraz prowadzenia szkoleń. Istotne podczas projektowania wnętrz tego biurowca było również dostosowanie się do unikatowej, nowoczesnej architektury obiektu.

Budynek jest bardzo transparentny i wizualnie przestronny, dlatego zdecydowaliśmy się na spójne rozwiązania kolorystyczne i materiałowe w całym budynku. Wyeksponowaliśmy wizualnie istniejące elementy konstrukcyjne, takie jak betonowe ściany, słupy, czy żelbetowa klatka schodowa, kontrastując je z ciepłymi tonami naturalnego drewna, użytego w formie formowanych okładzin na ścianach, listwowych sufitach oraz indywidualnych zabudowach meblowych. Dla stworzenia kontrastu zastosowaliśmy brandingowe kolory firmy KENO – pomarańczowy i żółty, które dodają energii i dynamiki wnętrzu, podkreślając jego nowoczesny charakter. Panoramiczne przeszklenia zainspirowały nas do wprowadzenia naturalnej zieleni do wnętrza budynku, w postaci wertykalnych ogrodów i zieleni dekoracyjnej, co dodatkowo ożywia przestrzeń i tworzy wrażenie ciągłości między wnętrzem a zewnętrznym krajobrazem.

Istotne dla nas i dla inwestora było stworzenie wielu atrakcyjnych i przyjaznych przestrzeni wspólnych i integracyjnych, strefy rozmów i spotkań w przestrzeniach biurowych, miejsca cichej pracy, miejsca rekreacji i strefy relaksu, które można znaleźć na każdym piętrze.

Udana współpraca z generalnym wykonawcą, firmą Budownictwo Kamiński, oraz z firmą HOFF, odpowiedzialną za wyposażenie budynku w meble, zaowocowała naprawdę wyjątkową realizacją.